اگر در اینترنت گشتی بزنید، مقالات بسیار زیادی در رابطه با اینفلوئنسر مارکتینگ خواهید یافت. اما قبل از اینکه بخواهیم درباره ی این روش بازاریابی( influencer marketing) توضیح دهیم، باید به یک سوال اساسی تر پاسخ داده شود:
اینفلوئنسر کیست؟
یک اینفلوئنسر(تأثیرگذار)، فردی است که تصمیم گیری های دیگران را در خرید کردن به دلیل قدرت، دانش، موقعیت یا ارتباط با مخاطبانش تحت تاثیر قرار می دهد. افراد شناخته شده و تاثیرگذار در شبکههای اجتماعی. این تعریف کلی از اینفلوئنسر است. در اصل معنای تحت الفظی Influencer تاثیرگذار است.
امروزه رشد شبکههای اجتماعی در روند زندگی مردم و تصمیمهایشان تاثیر زیادی گذاشته و از سوی دیگر افرادی هم در رسانههای اجتماعی با انتشار عکسها و ویدیوهایی مخاطبانی را به سمت خود جذب کردهاند. آنها ممکن است از زندگی روزمره، حرفه، علاقهمندیها و سرگرمیهای خود، دغدغههای خود در زمینههای مختلف مثل فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، ورزشی و … شروع به تولید محتوا به صورت عکس و ویدیو میکنند و این محتوا را در صفحات اجتماعی خود به اشتراک بگذارند.
گروهی از مردم هم بر اساس علاقهمندی و سلیقه خود اینفلوئنسرها را افراد را دنبال میکنند در نتیجه تعداد فالوورهای این افراد روز به روز افزایش پیدا میکند و هزاران نفر میرسد. این افراد برعکس سلبریتیها (هنرمندان، ورزشکاران، فعالان سیاسی، اقتصادی و …) در خارج از فضای مجازی کمتر شناخته شدهاند. در واقع معروفیت آنها بیشتر در رسانههای اجتماعی است، اما به همان اندازه یا حتی بیشتر بر روی مخاطبان خود اثرگذارند.
اینفلوئنسرها یا تاثیرگذاران رسانه های اجتماعی
در دهه ی گذشته روز به روز بر اهمیت و اعتبار رسانه های دیجیتال افزوده شده است. براساس آمار در سال 2017، 3.028 نفر شبکه های اجتماعی را پیگیری می کنند که این تعداد برابر با 40 درصد جمعیت جهان است. ناگزیر این افراد در شبکه های اجتماعی به افراد تاثیر گذار در تصمیم گیری های خود نگاه میکنند و گاها آنها را الگو قرار می دهند.
تأثیرگذاران در رسانه های اجتماعی افرادی هستند که به خاطر دانش و تخصص خود در یک موضوع خاص شهرت یافته اند. آنها روزانه پست هایی در حوزه ی کاری خود، در رسانه ی مورد نظرشان منتشر می کنند و به دنبال آن فالوور هایی را به خود جذب می کنند که آنها را ریز به ریز پیگیری می کنند.
برندها عاشق اینفلوئنسرها هستند. چرا که به کمک آنها می توانند محصولاتشان را ترند کنند و مخاطبان را به خرید محصولات خود ترغیب کنند.
اینفلوئنسرها را در دسته های مختلفی طبقه بندی می کنند. در ایران می توان آنها را در چهاردسته ی زیر گنجاند:
- شاخهای اینستاگرام!
- هنریها
- سلبریتیها ( بازیگران، خوانندگان و ورزشکاران )
شاخها!!!
این واژه برای اینفلوئنسر اخیرا رایج و معنادار شده که ریشه ی آن از همین شبکه های مجازیست.
شاخهای مجازی نیز انواع مختلفی دارند:
- واینرها (کمدین ها): در مقایسه با سایر دستهها از احترام و اعتبار بیشتری برخوردار بوده و بهدلیل خلاقیت در تولید ویدیوهای جالب و بامزه مشهور شدهاند.
همچنین تعداد فالوورهای (دنبال کنندگان) آنان بسیار بالا هستند. محمد امین کریمپور، مبین، عرفان، محسن ایزی، پوری تی جی، فرشید بیگ هد، سهیل و … برخی از معروفترین واینرهای ایرانی هستند. برخی از آنان تبلیغ نیز میکنند و برخی از آنان نیز صرفاً به تولید محتوا میپردازند.
- لاکچریها ! : با مد شدن سبک زندگی جوانان بر مبنای چهره و تیپ و ماشین و خانههای آنچنانی، اینستاگرام محفلی شد تا افرادی که دوست دارند دیده شوند دست به اقداماتی بزنند تا بیشتر دیده شوند! انتشار سبک زندگی لوکس و تجملی محفل مناسبی را برای تبلیغات انواع پوشاک، پزشکان، دکوراسیون و …. تبدیل کرده است و اینفلوئنسرها از این فرصت برای معرفی خود استفاده کرده اند.
- خارج از قواعد: در این میان برخی از آنان با انجام حرکاتی بس عجیب بیشتر چهره شدند و طرفداران زیادی را اعم از مخالفان یا حتی از روی تفریح و سوژه پیدا کردهاند. مثلا وحید خزایی!!!
هنریها
در چندسال اخیر، با تغییراتی که در سبک زندگی و فرهنگ مردم ایران ایجاد شده، به هنر و هنرمندان بیش از پیش توجه می شود. همزمان با این تغییرات رواج شبکه های مجازی اتفاق افتاد و این همزمانی عرصه ای را برای هنرمندان ایجاد کرد که بتوانند آثار و دغدغه های خود را به نمایش همگانی بگذارند. در حال حاضر آشپزها، عکاسان، سفرنامه نویسان، نقاشان و … از این نوع اینفلوئنسرها هستند که مخاطبان زیادی دارند.
سلبریتیها
می توان گفت ریشه ی اینفلوئنسر مارکتینگ از سلبریتی ها و مشاهیر بوده است. پیش از این به علت محبوبیت خواننده ها، بازیگران، ورزشکاران، … شاهد استفاده ی برندها از این افراد در تبلیغات بوده ایم. با گسترش شبکه های مجازی پیگیری این افراد توسط هوادارانشان راحت تر شده و تاثیرگذاری این افراد را بیشتر کرده.
اینفلوئنسر مارکتینگ چیست؟
به بیان ساده، هرگونه بازاریابی و تبلیغات توسط این افراد تاثیرگذار اینفلوئنسر مارکتینگ (بازاریابی تاثیرگذاران) نام دارد. این شیوه از بازاریابی در دهه ی اخیر به شدت محبوب شده و این محبوبیت در دنیا و ایران رو به رشد است.
تبلیغات توسط اینفلوئنسرها چگونه انجام میشود؟
این موضوع در ایران تقریبا امری نو محسوب میشود. شما میتوانید از راه های زیر به معرفی برند خود از این طریق بپردازید:
- ارتباط مستقیم با خود اینفلوئنسرها: البته دسترسی به بسیاری از آنان راحت نیست.
- تبلیغ از طریق آژانسهای تبلیغاتی: بیشتر برندهای بزرگ در حال حاضر از این طریق با این افراد تبلیغ میکنند.
- از طریق پلتفرمهای جدید: اخیرا سایتهایی اقدام به ایجاد پلتفرم اینفلوئنسر مارکتینگ کردهاند. یعنی شما می توانید در این سایتها تبلیغات توسط این اشخاص را سفارش دهید.